Германски депутат предлага Гърция да плаща в драхми

Александър Добринт, генерален секретар на Християнсоциалния съюз, отдавна заявява, че за Атина по-добрият вариант ще бъде извън еврозоната

7070 ~ 1 мин. четене

Гърция трябва да започне да изплаща половината от пенсиите и държавните заплати в драхми като част от постепенното излизане на страната от еврозоната, заяви водещ германски консерватор пред несмко издание, предаде Reuters.

Александър Добринт, генерален секретар на Християнсоциалния съюз, отдавна заявява, че за Гърция по-добрият вариант ще бъде извън еврозоната.

"С Гърция стигнахме до края на пътя. Не трябва да има повече помощи. Страна, която няма волята да изпълнява условията или не е способна да го направи, трябва да получи шанс извън еврозоната," отбеляза Добринт пред Die Welt.

"Гърция трябва да започне да плаща половината от заплатите на държавните служители, пенсиите и други разходи в драхми сега," посочи Добринт. "Постепенно завръщане към старата валута е по-добро за Гърция отколкото драстична мярка," добави той.

Според него драхмата като паралелна валута би създала възможност за икономически растеж. Той обаче не обясни как Гърция ще може частично да върне драхмата, без да предизвика нестабилност на финансовите пазари, която да засегне и банките.

Междувременно инспектори от ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ пристигат във вторник в Гърция, за обсъдят с властите необходимите бюджетни съкращения от 11,7 милиарда евро през 2013 и 2014 г.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg