Глобалното забавяне на икономиката дърпа и Азия

Китайската производствена дейност намалява леко през месец юли, въпреки очакванията за покачване на темповете, след като Пекин свали лихвените проценти координирано с ЕЦБ

Азиатските икономики започват да чувстват все по-силно насрещния вятър след като кризата в еврозоната се засилва и растежът в САЩ на производството се забавя. Китай и Индия отбелязват по-ниски темпове на растеж на производството за юли, докато Япония публикува най-лошото си представяне от миналата година насам след бедствието със земетресението и последвалото цунами. Южна Корея също е претърпяла остър спад в износа през тази година. Междувременно, Тайван във вторник обяви, че нейната икономика неочаквано се свива през второто тримесечие.

"Азия най-накрая започва да усеща проблемите в Европа”, казва Фредерик Нойман, регионален икономист в HSBC. "Последните данни показват, че се очаква много по-голямо забавяне в износа”, добавя той.

Китайската производствена дейност намалява леко през месец юли, въпреки очакванията за покачване на темповете, след като Пекин свали лихвените проценти координирано с ЕЦБ.

Китайският премиер Вен Джиабао предупреди във вторник да не бъдат подценявани рисковете, породени от световната икономика, заявявайки, че "натискът е все още относително голям".

Японският индекс PMI се понижи с два пункта до 47.9 през юли. Междувременно активността в производствения сектор на Австралия, която е силно зависима от Китай, удари тригодишно дъно през юли. Австралийският промишлен индекс (PMI) спадна с 6.9 пункта до 40,3 за изминалия месец.

Лошите данни от цяла Азия подчертават зависимостта на региона от търсенето в САЩ и Европа, чиито икономики не успяват да се преборят с дълговата криза.

Въпреки това, инвеститорите се надяват, че икономиката на Китай ще набере обороти през останалата част от годината, компенсирайки първите шест месеца. През юни китайското правителство заяви, че ще даде тласък на инвестициите за стимулиране на икономиката, макар и не в същия мащаб както през 2009 и 2010 година.

Коментари: 0