Google глобена с 1 милион евро заради снимки

Колите, които снимат за Google Maps, заснели и граждани без тяхното знание и съгласие, постанови италианският регулатор

Google е платила рекордна глоба от 1 милион евро за снимане на граждани без тяхно знание в рамките на създаване на панорамни фотографии на италианските градове и улици.

Гугълмобилите се движели по улиците на Италия без ярки опознавателни знаци и хората нямали възможност да решат дали искат или не да фигурират на снимките, се изтъква в декларация на италианския регулатор, предаде Интерфакс, цитирана от БГНЕС.

И преди срещу компанията е имало оплаквания в други страни на Евросъюза – Испания, Германия и Франция - и по някои от тях е трябвало да плати глоби, но обикновено те не надхвърляли 100-200 000 евро.

Търсачката изпраща своите коли по целия свята, за да снимат различни региони и забележителности, които да включат в Google Maps. Колите вече са лесно разпознаваеми, благодарение на надписите „Google Maps Street View“ по вратите и огромната камера, монтирана на покрива им.

Заради жалбата на Италия, Google незабавно предприе мерки, като маркира ясно своите автомобили и използва уеб сайта и местните медии, които да предупреждават хората от съответната област, че Street View колите са в действие.

И все пак, Street View продължава да създава проблеми на  Google. Многобройни съдебни дела по целия свят се водят срещу компанията, заради жалби за нарушаване неприкосновеността на личния живот на местни граждани. Гигантът отговаря на жалбите като замъглява изображенията на хора, домове, сгради и регистрационни номера.

Коментари: 0