Гърция обяви съкращения на кризисните данъци

Решението не е одобрено от ЕЦБ, ЕК и МВФ

Гърция обяви съкращения на кризисните данъци
Автор: Божидара Иванова

Гърция обяви съкращения на данъците, целящи да сложат край на строгите рестрикции, без да изчака одобрението на "тройката" международни кредитори – ЕЦБ, ЕК и МВФ, пише изданието The Financial Times.

Ноеината съобщи гръцкият премиер Андонис Самарас, който заяви пред представители на бизнеса в северния град Солун, че в бюджета за следващата година се предвижда намаляване на данъка върху горивото за отопление с 30%, както и понижение в размера на специалния "данък солидарност" върху годишните приходи над 12 000 евро. 

Самарас обяви и промяна в курса, въпреки неуспеха на финансовия министър на страната Гикас Хардувелис да спечели конкретни отстъпки по отношение на данъците от представителите на тройката по време на преговори в Париж по-рано тази седмица относно бъдещите фискални и структурни реформи.

Въведената през 2012 г. ставка върху горивото и доходите над 12 000 евро, когато Гърция се опитваше отчаяно да предотврати изпадането от еврозоната, са приема като извънредно жестока от подложените на силен натиск данъкоплатци. Увеличението в данъка върху горивото за отопление предизвика спад в потреблението, вместо да бъде източник на допълнителни приходи в бюджета. Междувременно се увеличи драстично и замърсяването на въздуха в Атина и Солун, след като домакинствата избраха да се отопляват с дърва и въглища. 

Според Самарас намаляването на данъците е станало възможно заради стабилизирането на икономиката, която през третото тримесечие ще се завърне към растежа след 24 поредни месеца на спад – които бележат най-дългата рецесия в историята на страната. 

Коментари: 0