Гърция започва преговори с Тройката за пореден спасителен транш

Залогът е продължаване на финансирането от страна на кредиторите, включително и един милиард евро спасителен транш за изплащане през октомври

148 ~ 1 мин. четене

Преговорите между Гърция и международните кредитори започват в началото на тази седмица, съобщават местните медии. Залогът е продължаване на финансирането на Гърция от страна на кредиторите, включително и един милиард евро спасителен транш за изплащане през октомври.

Тройката е изразила първоначално съгласие с оценките на министерството за по-слаба от прогнозите рецесия през настоящата година, като се очаква БВП на Гърция да се свие с -3,8% вместо официалната цел за икономически спад с 4,2%, но все остават доста различия между преговарящите страни.

Все още обаче са налице различия между двете страни по преговорите. При разговорите тази седмица ще бъдат обсъдени основните пречки пред отпускането на следващия спасителен транш. Ако тройката не одобри плащането до 14 октомври, когато финансовите министри от еврозоната ще имат среща, Гърция няма да получи необходимата помощ.

Източник от ЕК заяви през уикенда за агенция Market News International, че Тройката е скептично настроена относно серията еднократни и нестандартни мерки, използвани за постигането на първични бюджетен излишък.

Подкрепи Economic.bg