Харвард е най-уважаваният университет в света

На второ място в класацията се нарежда университета в Масачузетс в САЩ, последван от Кембридж и Оксфорд

296 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Американският университет Харвард е най-уважаваният университет в света и най-желаната институция за получаване на научна степен. Това показва 2-та подред годишна класацията на  „Times Higher Education”, които изготвиха световната ранглиста на висшите училища по света по признак репутация.

На второ място в списъка се нарежда още един бостънски университет – Масачузетския технологичен институт, последван от английските университети Кеймбридж и Оксфорд. В топ 10 на най-уважаваните университети в света влизат университета Бъркли в Калифорния, Станфордският университет, Принстънският университет, Калифорнийският университет, Токийският университет и Йейл.

Класацията е съставена след допитване до 17 544 университетски преподаватели от 149 страни. Анкетираните през 2011 г, преподаватели, не са участвали в допитването през тази година. Подреждането не отразява научни постижения, цитати и публикации или процент от завършилите, които си намират престижна работа и поради тази причина няма същата представителност като на общата годишна класация , която излиза през есента.

В тазгодишното подреждане на списъка Австралия стъпи на световната сцена, тъй като има 6 университета, представени в топ 100 от 1-то издание на класацията през 2011 г. до днес, докато за същото време Великобритания е загубила цели 3 учебни институции от световния  списък на университетите.

След САЩ, които имат 44 ВУЗ-а в топ 100, се нарежда Европа с 30 и Азия с 18 ВУЗ-а. В Европа първенци са британските университети, които обаче отстъпват от миналогодишните си позиции.

Подкрепи Economic.bg