Храните поскъпват заради голямата суша

Цената на колбасите и олиото ще се вдига заради ниската реколта на основните суровини

112 ~ 2 мин. четене

Храните поскъпват заради голямата суша. Това важи за цени в световен мащаб, а не само за България. Свързано е с климатичните промени и ниската реколта. Основната суровина на олиото - слънчоглед е с много лоша реколта, така че няма основания за поевтиняване, даже обратното. Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов пред бТВ.

„Статистиката е вярна и е вярно това, което казах аз. Храните – домати, зеленчуци, плодове, брашно и олио поскъпват. Но цените падат при колбасите, каймата, пилешкото, млечните продукти, захарните продукти”, посочи министърът.

По думите му именно основните хранителни продукти дори поевтиняват. Той обясни, че Стоките, които са в т. нар. търговска кошница са на същите цени от преди два месеца.

Според него месните и млечни продукти са по-важни за трапезата от зеленчуците. Те са задължителна необходимост, посочи Найденов.

Министърът обаче отбеляза, че колбасите са животински продукт, а в момента фуражите са много скъпи. Според него е естествено да има поскъпване. Заради ниската реколта на основните суровини, това неминуемо ще се случи, каза Найденов.

Той обясни, че правителството предприема мерки за насърчаването на покупателната възможност на българите. Министърът даде пример с разчетите на финансовото министерство за покачване на парите за пенсионерите. Усещало се и повишаването на заплатите на чиновниците, както и повечето евросредства, които влизат в страната.

В понеделник стартира помощта за бедните, които ще получат стоки от първа необходимост на стойност от 42 млн. лв. Храните са закупени с европейски средства и ще се дават от Българския червен кръст. Подразделенията на организацията ще направят списъци на хора в много тежко положение. Ще стигнат за около няколко стотин хиляди пакета, а помощта е еднократна, каза министърът.

В момента дървата в Гърция се продават за 100 евро кубичния метър, а цената им у нас е около 80 лв., посочи министърът. Това е била и причината държавата да реагира.

Найденов обясни, че е направена организация хората от града да купуват дървесина от сечището на цена от 36 лв. на кубик, като държавата е посредник. С транспорта до населеното място, те се оскъпявали с около 20 лв.  Ако се купуват от складове, цената е между 80 и 100 лв. Според министъра разликата в цената се получава от високите надценки, които поставят търговците.

Министърът посочи, че 36 млн. лв. е стойността на европарите, предвидени за информационна кампания за  селските райони. Ние сме усвоили едва 10 млн. лв., каза Найденов.

 

Подкрепи Economic.bg