Христосков предлага увеличение на минималната заплата от 2015 г.

Ще бъдат разработени и различни варианти за реформа в пенсионната система, заяви социалният министър

Христосков предлага увеличение на минималната заплата от 2015 г.
172 ~ 1 мин. четене

Социалното министерство ще предложи увеличение на минималната работна заплата през 2015 г. Това заяви социалният министър Йордан Христосков в интервю за "Труд". Той обясни, че е провърженик на автоматичния механизъм за нарастване на гарантираните от държавата минимални доходи. "Би трябвало като критерии да се използват макроикономически индикатори като нарастването на производителността на труда", посочи вицепремиерът.

Социалният министър подчерта, че министерството си е поставило за цел да разработи и различни варианти за реформа в пенсионната система. "Ще дискутираме по всички ключови въпроси: размера на осигурителните вноски за първия и втория стълб на пенсионната система; варианта държавните служители и работещите в специалните ведомства да плащат лични осигурителни вноски; условията за пенсиониране; възможностите за подобряване на събираемостта", допълни той.

Христосков възнамерява да предложи общ принцип, в който да се въведат в максимална степен автоматични механизми. "Те имат две предимства. На първо място отдалечават осигурителната система от вземането на конюнктурни политически решения. Второ, носят предсказуемост - на базата на обективни показатели хората ще знаят какво и как ще се случи и ще могат да определят осигурителното си поведение", заяви още министърът в служебния кабинет.

По думите му ще бъдат обсъдени обвързването на възрастта за пенсиониране с очакваната продължителност на живота. "Трябва да се въведе автоматизъм и за начина, по който ще нараства максималният осигурителен доход. Ще предложим решения и за тавана върху пенсиите. По всички въпроси ще бъдат подготвени варианти с разчети колко ще струват в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план", категорчен е Йордан Христосков.

Коментари: 0