И в Германия апелират за сваляне на цените на тока

Бизнесът в най-голямата европейска икономика се опасява от загуба на конкурентоспособност

144 ~ 1 мин. четене

Подобно на призивите в България за намаляване на цените на тока, които доведоха до масови протести и оставка на правителството у нас, представители на бизнеса в Германия отправиха апел към канцлера Ангела Меркел за мерки, които да доведат до спад на цената на електроенергията.

Цитирайки Хайнрих Дрифтман, председател на Германската индустриална и търговска камара, информационната агенция DPA съобщи, че индустриалците се опасяват да не загубят конкурентоспособността си заради непрекъснато растящите цени на тока. Изявлението на Дрифтман идва преди срещата на бизнес организации в най-голямата европейска икономика с Ангела Меркел в Мюнхен.

Притесненията на бизнеса за по-високите цени на тока идват на фона на усилията на германския канцлер да финализира амбициозен енергиен план. Според него до 2022 г. Германия ще спре напълно атомните си електроцентрали, като правителството на Меркел има намерение да въвеждане възобновяеми енергийни източници, които да заменят ядрените мощности.

Енергията от слънце и вятър обаче води до поскъпване на тока. Германските компании предупредиха, че това може да доведе до увеличаване с 50% на разходите им за енергия тази година.

Подкрепи Economic.bg