Икономическото доверие в Европа расте

Индексът се повишава до 89.4 пункта през май

3545 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Икономическото доверие в Еврозоната се е увеличило през май. Това даде повод на анализаторите да коментират, че 17-членният блок с обща валута започва да излиза от най-дългата рецесия в историята на еврото.

Индексът, който измерва доверието в икономиката на мениджърите на компаниите и потребителите, се повишава до 89.4 пункта през май, а през април беше 88.6 пункта, сочат данните на Европейската комисия (ЕК). Измерителят е достигнал стойност, която са прогнозирали анализатори в анкета на Bloomberg News.

Свиването на икономиката на 17-членния блок принуди Европейската централна банка (ЕЦБ) да смекчи щетите чрез намаляване на лихвените нива. През май ЕЦБ намали основния си лихвен процент до рекордно ниското ниво от 0.5%.

"Нашите мерки ще дадат глътка въздух на пазарите, които в момента се движат от паниката", коментира преди седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги.

Индексът за измерване на настроенията сред европейските производители е нараснал минус 13 пункта спрямо минус 13.8 точки през април, сочат още данните на ЕК.

Подкрепи Economic.bg