Индия провежда най-мащабните избори в историята

От днес до средата на май в страната ще упражнят право на глас над 800 млн. души

Автор: Николай Марченко

В Индия стартират най-мащабните парламентарни избори в световната история, информира руската служба на BBC. Вотът ще минава по ред в различни региони на страната и ще продължи чак до средата на май.

За да се оцени мащабът на тази избирателна кампания, трябва да се има предвид, че броят на избирателите е 800 млн. души, като по време на предишните избори преди пет години те бяха със 100 млн. по-малко.

Политическата борба е за общо 543 мандата в долната камара на парламента, като за самостоятелно формиране на правителство на партията - победител ще са й необходими 272 места. Има и новост в тези избори – за пръв път хората ще могат да гласуват „срещу всички” партии и кандидати.

Основните конкуренти на тези избори са управляващият Индийски национален конгрес и най-голямата опозиционна сила - "Бхаратия джаната парти" (Индийска народна партия). Последната в предизборната си програма говори за „оздравяване на икономиката, привличане на инвестиции и създаване на работни места”.

Лидерът на третата по резултата на социологични проучвания политическа сила „Аам Аадми Парти" ("Партията на обикновения човек") Аруинд Кеджривал по-рано стана главен министър на столицата Ню Делхи, като изгради кампанията си върху обещанията „да реши проблемите на обикновените хора и да победи корупцията”.  

Коментари: 0