Индия въвежда мерки за спасяване на рупията

На хората, които желаят да изпратят пари извън страната, е наложена горна граница от 75 000 долара годишно

156 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

В опит да се пребори с отслабналата в последно време стойност на индийската рупията, централната  банка наложи ограничение на сумите, които граждани и фирми могат да изпращат извън държавата, предаде BBC.

На хората, които желаят да изпратят пари извън страната, е наложена горна граница от 75 000 долара годишно, което е със 125 000 по-малко от предишния лимит. Четири пъти е понижен прагът на инвестициите, които индийски компании могат да правят извън Индия. изключение правят държавните петролните дружества.

Тези мерки са част от плана на финансовия министър Чидамбарам да намали дефицита по текущата сметка на страната. В момента се работи по запазване на сегашния дефицит от 70 млрд. долара. Това възлиза на 3.8% от брутния вътрешен продукт на Индия.

Има опасения, че ако стойността на индийската валута продължи да пада, дефицитът може да се увеличи. От началото на годината рупията е загубила 15% от стойността си спрямо долара, като това е в резултат от значително отслабналата индийска икономика.

Подкрепи Economic.bg