Intel гледа към пазара с мобилни процесори

Според неофициалната информация на Reuters американската компания ще вземе лиценз за производство на мобилни процесори с архитектурата ARM

108 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-големият производител на микрочипове в света - американската Intel може да започне производство на процесори с архитектура ARM. По неофициална информация на Reuters по този начин компанията ще се опита да навакса изоставането си при процесорите за мобилни устройства, където доминират чиповете на едноименната британска компания.

Създателят на архитектурата не произвежда сам чиповете, а сключва партньорства с други компании, които получават правото да ги произвеждат. Според източници на Reuters, Intel вече е намерил клиент, на който да продава чиповете. Като възможен клиент може да се разглежда Apple, която в момента се снабдява от основния си конкурент на пазара на смартфони - южнокорейската Samsung. Евентуално сътрудничество би било от полза и за двете компании, смятат анализатори.

Решението дали Intel да доставя ARM чипове за Apple вероятно ще бъде взето от новия главен изпълнителен директор на компанията. Пол Отелинин обяви, че през май 2013 г. освобождава поста. Засега неговият заместник не е известен, но във всички случаи това ще бъде мениджър с визия за мобилния бизнес, коментират анализатори.

Подкрепи Economic.bg