InterContinental дава $1 млрд. на акционерите

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата хотелска верига в света - британската InterContinental Hotels Group зарадва акционерите си, като обяви, че ще им върне 1 млрд. долара, съобщи Reuters. Парите ще дойдат от продажбата на един хотел в Ню Йорк, както и от по-голямата печалба регистрирана от търговията в САЩ и Китай.

От официалното съобщение става ясно, че 500 млн. долара ще бъдат раздадени на инвеститорите под формата на дивиденти през четвъртото тримесечие. Останалите 500 млн. долара ще бъдат похарчени за обратно изкупуване на акции през следващите три месеца.

Главният изпълнителен директор Ричърд Соломон обяви, че хотелът, който ще бъде продаден е Barclay Hotel. Според анализатори цената, която може да му се търси е 300 млн. долара. Соломон обяви още, че следващият хотел, който ще бъде продаден е InterContinental Park Lane в Лондон. Продажбата на хотели е част от обявената стратегия за разпродажба на хотелски активи, в замяна на договори за управление.

За първите шест месеца на тази година групата отчете ръст от 6% в печалбата си на годишна база до 286 млн. долара. Общите приходи на веригата са нараснали с 3% до 878 млн. долара. Според официалната позиция причината за добрите резултати са по-високите цени на стаите и по-голямата им заетост през  отчетения период.

"Докато глобалната икономическа среда остава несигурна, Intercontinental продължава да продава добре и сме уверени, че нашата стратегия високо качество на растежа в бъдеще", коментира още Соломон.

Intercontinental разполага с над 4 500 хотела  по целия свят и общо 660 хил. стаи. Компанията притежава хотели като Crowne Plaza, Holiday Inn , както и бранда InterContinental.


Коментари: 0