Инвеститорите предпазливи, еврото връща позиции

Златото поскъпва, прекъсвайки 2-дневния си спад, преди данните за заетостта в САЩ

92 ~ 3 мин. четене

Американският долар се отдръпна от 7- седмичния си връх спрямо кошница от валути, достигнат късно в четвъртък, след като инвеститорите прибраха част от печалбите преди дългоочаквания доклад за работните места извън селското стопанство в САЩ. Това помогна на еврото да се вдигне, след като вчера бе разтърсено за кратко от миролюбивите коментари на ЕЦБ.

Доларовият индекс последно бе на 80.953, оттегляйки се от нивото 81.187, което представлява връх, видян за последно през ноември.Търговци заявиха, че зелената валута лесно може да отскочи, в случай че данните за неселскостопанската заетост се окажат по- добри от очакваното и подкрепят очакванията Фед да намали стимулите по- бързо.

Спрямо йената доларът запази позиции на нивата около 105 йени, докато еврото отскочи до 1.3612 долара, отдалечавайки се от едномесечното си дъно на  1.3548.

Единната валута първоначално падна, след като ЕЦБ насилствено подчерта решимостта си да предприеме действия в случай, че дефлацията се превърне в реален риск или пък нарастващите лихвени проценти на паричния пазар заплашат крехкото възстановяване на блока. Според пазарни анализатори неуспеха да бъде пробита техническата подкрепа на 1.3525 долара принуди тези, които бяха продали по- рано еврото, бързо да покрият позициите си.

Единната валута поскъпна и спрямо йената, достигайки 143.03 от 142.05, като последно се търгуваше за 142.80 йени.

За седмицата канадският долар е на път да се окаже най- зле представилата се валута сред основните, тъй като досега загубите му възлизат на 2%, изпращайки го на близо 4- годишно дъно.Серия разочароващи вътрешни данни влошиха настроенията за канадската валута, която падна до 1.0875 канадски долара за един американски, ниво, видяно за последно през октомври 2009.

Австралийският долар не се представи толкова зле, въпреки че също загуби територия. Последно той се разменяше на загуба от 0,6% на седмична база за 0.8902 щатски долара. Покачването на австралийския долар остава под въпрос след загубата му от 14,3% през изминалата година.

Златото поскъпва, прекъсвайки 2-дневния си спад, преди данните за заетостта в САЩ

Цените на златото нараснаха в четвъртък след два дни на загуби, тъй като търговците са в очакване на ключовия доклад за неселскостопанската заетост в САЩ, който ще бъде наблюдаван отблизо за следи относно това, дали Фед ще продължи да намалява програмата си за изкупуване на облигации.

Кюлчетата поскъпнаха дори след като данни показаха, че новите молби за помощи за безработни са спаднали през миналата седмица, а планираните съкращения са достигнали 13- и половина годишно дъно през декември, което допълни картината от предишни данни, сигнализиращи, че икономиката набира пара.

Анализатори споделиха, че евентуално разочарование от данните за заетостта в петък би могло да даде краткосрочен тласък на златото. Въпреки това благородният метал вероятно ще остане под натиск тази година, след като Фед предпочете да намали месечните си покупки на активи с 10 млрд. долара през декември.

Спот цените бяха на печалба от 0,2% до 1234.25 долара за тройунция. Американските фючърси върху злато с доставка през февруари поскъпнаха с 3.90 долара до 1229.40 долара за тройунция, при обем на търговията около 20% под 250- дневната пълзяща средна.

Очаква се петъчните данни за неселскостопанската заетост да покажат ръст от 196 000 през декември, малко под данните от ноември за 203 000.

Златото поскъпна с почти 2% този месец поради комбинация от загуби на световните фондови пазари, покупки от фондовете, свързани с индексово ребалансиране и търсене от страна на Китай. Кюлчетата също бяха подкрепени от паузата във възхода на долара спрямо еврото, която дойде след предпазливите коментари на председателя на ЕЦБ Марио Драги, след като банката остави лихвените проценти на рекордно ниско ниво.

Най- големият публично търгуван фонд в света, базиран на злато, SPDR Gold Shares докладва първия си изходящ поток за годината в сряда, възлизащ на 1.5 тона, което доведе притежанията на фонда до 5- годишно дъно на 793.121 тона.През изминалата година фонда намали запасите си с 550 тона като това е първата година от 2004 насам, през която притежанията му спадат.

От Бенк ъв Америка съобщиха в четвъртък, че намаляват прогнозата си за цената на златото през 2014  с 11% до 1150 долара за тройунция. Американската банка заяви, че мечата й нагласа се дължи на предизвикателната макроикономическа среда, която най- добре може да бъде представена от 10- годишните възвръщаемости на правителствените облигации и постоянната липса на инфлационен натиск.

Логос-ТМ

Коментари: 0