Ирак избира парламент на фона на бомбени атаки

Основният фаворит е действащият премиер Нури ал-Малики, който се бори за трети мандат

Вот по време на война

Автор: Николай Марченко

Ирак за първи път отваря избирателните секции, след извеждането на американските сили през 2011 г., информира BBC News. Един от основните фаворити в предизборната надпревара остава действащият премиер Нури ал-Малики, който ще се бори за трети мандат.

Телевизията Euronews пък цитира анализатори, според които основната борба няма да е между партиите, а между етническите групи на сунитите, шиитите и кюрдите.

Изборите започват на фона на нарастващата вълна на насилие и хората искат от новите власти да им се осигури по-голяма сигурност. „Ние тук страдаме от тероризма, бомбените взривове, рейдовете на армията и атаките на въоръжени групировки. И много искаме промени. Ние се надяваме, че кандидатите ни ще могат да ни спасят от бойците, да ни позволят да живеем в мир. За последните 8 години ние не видяхме никакви подобрения, животът ни става все по-зле и по-зле”, казва един от местните пред Euronews.

КПП-та на влизане в Багдад са затворени от вчера заради извънредните мерки за сигурност. Пояснява се, че ако преди зад терористичните удари най-често е стояла „Ал Кайда”, то сега страната се тресе от атаките на сунитската групировка „Ислямската държава на Ирак и Левант”, като членовете й призоваха сунитите да бойкотират вота.

В цялата страна ще бъдат отворени 48 хил. секции за гласуване, но в някои сунитски провинции като Анбар гласуването няма да се провежда. Премиерът Малики, който е част от шиитското мнозинство, е критикуван за това, че не е успял да регулира ситуацията в този регион. Той обаче опонира, че обвиненията за потискане на сунитите са плод на религиозните групировки, финансирани от Саудитската Арабия и Катар, допълва BBC.

 

Коментари: 0