Ирландия избира булдозерите пред банкерите

Страната започва да разрушава изоставени строежи от времето на имотния бум

6710 ~ 2 мин. четене

Ирландия избира за булдозери, а не банкерите в опит да изчисти наследството на жилищния бум, чийто колапс постави икономиката на колене.

Около 1850 жилищни комплекси, недовършените след спукването на балона през 2008 г. ще бъдат съборени, според данни на правителството. Тази седмица Ирландската национална агенция по управление на активите - институция, създадена през 2009 г., за да изчисти банките от техните най-токсичните търговски заеми собственост, започна унищожаването на жилищен блок за първи път.

"Ще има някои места, където най-разумното решение, което може да се направи, е да се разруши имота" каза министърът по жилищната политика Ян О'Съливан. "Ако никой не иска да живее в тях, анай-практично нещо, което трябва да направите вероятно ще бъде да ги разруши", катргоричен е той.

Така наречените имоти-фантоми са най-видимият белег, оставен от най-лошата криза на пазара на недвижими имоти в Западна Европа, което доведе Ирландия да стане втората страна след Гърция, която потърси международна финансова помощ. Като цяло, около 15% от ирландските домове са незаети, показват данни на статистическата агенция на страната оценки.

Смъртта на две годишно дете в недовършена постройка през февруари подчерта проблема на оставените празни и без надзор имоти. Около 553 000 къщи са били построени само през  2005 г. в страната с население от около 4,5 милиона души, като за последните 10 години темпа на разширяване на пазара беше два пъти над останалата част от Европа. Около 294 000 домове, сега са празниа, тъй като цените им са се понижили наполовина. В Дъблин цените са отпаднали с 64% от пика на пазара от 2007 г.

Подкрепи Economic.bg