Издателите се страхуват от интернет пиратството

Под 10% от книгите съществуват в електронен вариант

104 ~ 2 мин. четене

Книгоиздателите се страхуват от интернет пиратството, поради това скоро бестселърите няма да бъдат продавани в електронен вариант, предаде БНТ.

По данни на Националната библиотека всяка година у нас се издават около 10 000 хил. книги, а в търговските мрежи се появяват приблизително 6 000 заглавия. Под 10% от тях съществуват в електронен вариант. Една от причините се крие в слабата защита на авторските права.

"Хората от другите страни, които предоставят права, не са сигурни, че ние, издавайки ги в електронен формат, защото това става вече световна книга, можем да ги защитим достатъчно добре", коментира Константин Йорданов, директор "Книгоиздаване" в издателска компания

През 2010 г. акция на ГДБОП успя да затвори за кратко един от сайтовете, който предлага безплатни електронни книги. Днес той отново работи и предлага заглавия на 3 000 автори. Потърсихме за коментар основателя на сайта, който живее в Германия, но не успяхме да го открием. Според официалната му позиция, качена в интернет, сайтът не нарушава авторските права, защото по силата на Закона за авторското право и сродните му права библиотеките могат да възпроизвеждат произведения без разрешение от авторите и без заплащане на възнаграждение.

"По света също има библиотеки, които предлагат електронно съдържание. Това е точката, на която се уповават подобни сайтове, но там нямаме нарушаване на авторски права", добави Александър Кръстев, създател на онлайн медия за книги и четене.

Според едно от правилата на сайта, книги на български автори могат да се качват най-рано три години след издаването им.

"Има милиони заглавия, които са свободни. Нека да ги разпространяват тях безплатно. Нека се учат хората да четат и да добиват този навик. Нещата, които са с пари и ясно очертан регламент и правила, нека да ги спазваме", призова Йорданов.

Според издателите в момента съдържанието на сайтовете се разследва от американските власти.

Подкрепи Economic.bg