Извънредно проверяват автобусите в цялата страна

Екипите на ДАИ ще работят и през нощта

Извънредни проверки на автобусните превози на територията на цялата страна разпореди транспортният министър Ивайло Московски. Разпореждането е във връзка с инцидентите от последните дни с автобуси, превозващи деца и ученици.

От ведомството посочват, че ДАИ ще провери техническата изправност на всички автобуси, които се използват за превози на ученици.  Екипите на територията на всички 27 областни центъра ще извършват контрол и през тъмната част от денонощието в сътрудничество с органите на МВР.

Преди ден автобус, превозващ деца на автомагистрала „Хемус”, се запали в движение. Заради инцидента са били съставени актове общо за 11 000 лева на водача и превозвача, заради нарушаването на забраната за организирани пътувания на деца в тъмната част от денонощието.

Днес се е случил друг инцидент с училищен автобус, превозващ учители и две деца, който е катастрофирал на път за Боженци. И в този случаи от ДАИ са констатирани нарушения – водачът не е използвал тахографа, който отчита времето за управление и почивка, както и не е притежавал трудов договор с училището, за чиято сметка се извършва превоза. За двете нарушения са съставени актове на стойност 3000 лева.

Двата случая са без жертви и сериозно пострадали, но това налага да се изостри вниманието върху този вид превози, добавят от пресцентъра на транспортното министерство.

Коментари: 0