Жена ще съживява Yahoo

Плановете на новия ръководител Мариса Майер включват и раждането на първото й дете. Наскоро тя обяви, че заедно със съпруга си Зак Бог, интернет инвеститор, очакват момченце през октомври

7100 ~ 2 мин. четене

Мариса Майер възнамерява да възстанови ръста на Yahoo като технологичен иноватор и за целта няма да избягва сериозна конкуренция, заявява бившия изпълнителен директор на Google пред Financial Times, след като започва мандата си начело на уеб портала.

Това е петият ръководител, който поема компанията за последните години. Досега тя придоби богат опит като служител на Google, където работи още от 1999г. и има голямо влияние за разработване на някои от най-популярните услуги на интернет гиганта.

Майер може да се похвали със създаването на Google Maps, Gmail, iGoogle и Google News услугите и сега от Yahoo очакват тя да се превърне в липсващото звено, което да възстанови загубените позиции на компанията в глобален мащаб. От своя страна тя заяви, че е изключително развълнувана от гласуваното и доверие, както и от възможността да ръководи един от най-популярните брандове в интернет.

Майер е завършила Станфордския университет, получавайки степен бакалавър по специалността “Символни системи” и степен магистър по информатика – и в двете направления е специализирала в областта на изкуствения интелект. Тя е автор на няколко патентовани технологии в сферата на изкуствения интелект и дизайна на интерфейси.

През август миналата година, Мариса бе в класацията на Forbes за най-влиятелните жени в света, заемайки 42-ро място в рейтинга.

Плановете на Майер включват и раждането на първото й дете. Наскоро тя обяви, че заедно със съпруга си Зак Бог, интернет инвеститор, очакват момченце през октомври.

37-годишният директор заяви, че е готова да се конкурира с бившия си работодател по бойните полета на интернет индустрията и да наложи своето разбиране за рекламната индустрия в Yahoo.

 "За мен всичко започва с отношението към потребителите във всекидневния живот - електронната поща, търсенето на началната страница и сега мобилната версия", казва Майер в интервю в понеделник вечерта за FT.

В момента Yahoo разполага с над 700 млн. потребители и за в бъдеще Майер ще бъде пряко отговорна за подобряването на качеството на услугите, които компанията предлага. Очаква се също така временно изпълняващия досега длъжността на изпълнителен директор, Рос Левинсон официално да напусне Yahoo.  Предстои да видим дали тя ще намери сили да подобри присъствието на популярната компания във все по-конкурентния глобален пазар.

Подкрепи Economic.bg