Йената достига върха си от края на април

Волатилността се увеличи на фона на спекулациите относно това кога точно ФЕД може да започне да намалява монетарните си стимули

136 ~ 3 мин. четене

В четвъртък йената се покачи до най-високите си нива спрямо долара и еврото, откакто ЯЦБ предприе агресивните икономически стимули през април, като спад в японските акции отключи корекцията на залозите, против йената.

Инвеститорите, усещайки колебание в ангажимента на ЯЦБ да изпълнява плана си, след като тази седмица бе обявено, че няма да има нови мерки за стимулиране, подкрепиха йената и запратиха акциите към дъното. Тези действия са точно обратното на това, което централната банка искаше от пазарите, когато започна програмата си.

Освен това, волатилността се увеличи на фона на спекулациите относно това кога точно ФЕД може да започне да намалява монетарните си стимули, което помогна на американските акции да достигнат до рекордни нива през май.

Зелената валута изравни загубите си, след като икономически данни за САЩ показаха по- добри от очакваното продажби на дребно през май и спад в броя на новите молби за помощи за безработни, но данните не бяха достатъчно, за да обърнат тренда.

Американският долар падна до 93.78 йени, като това е най- слабото му представяне от 4 април насам. Зелената валута последно се търгуваше за 95.12 йени, което е загуба от 0.92% на дневна база.

Еврото загуби 0.72% от стойността си, търгувайки се за 127.16 йени, като се завърна отново над 100- дневната пълзяща средна, след като я проби по време на азиатската сесия.

Анализаторите смятат, че йената, която по принцип повишава стойността си във време на финансов смут, набира сила поради притесненията, че агресивните политики на японския министър- председател Шинзо Абе, тепърва ще дадат тласък на икономиката и ще предотвратят дефлацията.

Отразявайки несигурността относно краткосрочната посока, очакваната месечна волатилност на двойката долар/йена, която е измерител на очакваните ценови колебания и критерий при опционното ценообразуване, скочи до най- високите си нива за последните две години.

Пазарните участници намалиха силно залозите в полза на долара, които бяха направили поради очакването ФЕД скоро да намалят размера на облекченията в монетарната си политика.Доларът загуби 0.33% спрямо кошницата от валути, която последно беше на нивото 80.68, което е недалеч от почти четиримесечното дъно на 80.50, достигнато в ранните часове на вчерашния ден.

Междувременно австралийският долар постигна едно от най- добрите представяния за деня, като последно се търгуваше с печалба от 1.8% за 0.9653 американски долара.

Еврото достигна почти четиримесечен връх на 1.3390 долара, но след оптимистичните данни за американската икономика се върна на нивата от 1,3350 долара.

Златото падна, след като икономическите данни от САЩ поставиха под въпрос сегашната политика на ФЕД

Златото падна в четвъртък, след като по- добри от очакваното данни за икономиката на САЩ помогнаха за смекчаването на притесненията относно началото на намаляването на стимулите от страна на ФЕД.

Ценният метал остана на ниски нива, след като американското правителство обяви, че продажбите на дребно са се повишили повече от очакваното през май, а молбите за помощи за безработни са намалели през изминалата седмица, давайки по този начин признаци за устойчивост на икономиката, въпреки затягането на коланите във Вашингтон.

Данните бяха разглеждани като добавка към доводите на ФЕД да прекрати месечното изкупуване на правителствени облигации на стойност 85 млрд. долара. Анализаторите смятат, че постепенното намаляване на стимулите вече е задвижило нагоре краткосрочните лихвени проценти в САЩ, което бе отразено в доходността на съкровищните облигации, и че това спира покачването на златото.

Нивото на спот цените беше с 0.7% по- ниско на 1378.61 долара за тройунция, като те кръжаха с 10 долара над триседмичното дъно на 1366, достигнато във вторник.

Отмяната на стимулите може да доведе до по- нататъшно намаление в цените на златото, което се бори да запази равновесие, докато парите от фондовете изтичат от метала откакто цените се срутиха през април. В момента кюлчетата са с 27% по- ниско от рекордните върхове, достигнати през септември 2011г.

Пазарите ще следят отблизо заседанието на ФЕД на 18 и 19 юни. Повечето икономисти очакват ФЕД да намали размера на изкупуваните облигации до края на годината, а някои от тях смятат, че това може да стане още в началото на септември.

Търсенето на злато в Китай, един от основните купувачи на ценния метал, задържа по-голям спад на цената.

Американският суров петрол спечели близо долар и се установи на 96.93 долара за барел. Черното злато записа печалби през шест от последните девет търговски сесии. Този равномерен тласък нагоре му помогна да пробие средносрочната трендова линия, която притискаше пазара, споделиха търговци, като отбелязаха, че нивата 96.25-96.35 са били ключова област на съпротива.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg