Йената поевтиня след спад в геополитическото напрежение

Печалбите на Wall Street доведоха до загуба при златото

Йената поевтиня след спад в геополитическото напрежение
208 ~ 3 мин. четене

Йената се възстанови от загубите си рано в понеделник, след като бе поставена под натиск в края на седмицата поради лекото отслабване на геополитическото напрежение, което доведе до спад при търсенето на безопасната японска валута.

Доларът се разменяше за 102.10 йени, оттласквайки се от петъчното двуседмично дъно на 101.51. Еврото пък купуваше 136.60 йени, отдалечавайки се от 8- и половина месечното дъно на 135.73.

В петък новините, че Русия прекратява военните учения в близост до украинската граница, помогнаха на американските акции да запишат най- големите си еднодневни печалби от март насам.

Това от своя страна увеличи надеждите, че азиатските акции също може да се възстановят от най- големия си седмичен спад за последните четири месеца.

Допълнителна подкрепа на инвеститорските настроения в събота донесе съгласието на Израел и Палестина с египетското предложение за ново 72- часово примирие в Газа.

Поради липсата на важни икономически данни в началото на седмицата пазарите вероятно ще продължат да следят развитието на геополитическите промени.

Някои търговци предупредиха, че инвеститорите бързо може отново да станат склонни към приемането на риск, имайки предвид колко нестабилна е ситуацията между Русия и Украйна.

Междувременно еврото запази повечето си печалби от петък, като остана да се търгува на печалба от 0,3% спрямо долара за 1.3405.

Стоковите валути също успяха да си поемат глътка въздух, като австралийският долар достигна 0.9275, отдалечавайки се от 2- месечното дъно на 0.9232, което бе пробито в петък.

Австралийските бикове все още се възстановяват от спада през миналата седмица, предизвикан от шокиращия ръст на безработицата в страната и от понижаването на прогнозите на централната банка за икономическото развитите.

За сравнение, централната банка на Англия може да повиши прогнозите си за растежа по време на внимателно следения доклад за инфлацията в сряда.

Това може да окаже подкрепа на паунда, който в петък падна до 8- седмично дъно спрямо долара и до 6- седмично дъно спрямо еврото.

Златото на загуба след печалбите на Уолстрийт

Златото поевтиня в петък, притиснато от липсата на физически купувачи и печалбите на Уолстрийт, но въздушните удари на САЩ срещу Ирак и напрежението в Близкия Изток подкрепиха цените, които останаха над 1300 долара за тройунция.

Златото бе на печалба от около 1% на седмична база, което е първия му ръст за последните четири седмици.

По време на ранната търговия, металът се изкачи до 3- седмичен връх след новината, че американски самолети са бомбардирали ислямистки бойци, маршируващи към иракската столица на кюрдите Арбил. Но търсенето на безопасни активи се стопи, след като от руското Министерство на отбраната заявиха, че приключват с военните учения в близост до границата с Украйна. Тази новина помогна на американския индекс S&P 500 да запише печалба от около 1%.

По- рано през годината златото поскъпна до малко под 1400 долара за тройунцция, подкрепено от нарастващото напрежение между Русия и Запада поради събитията в Украйна. Металът изгуби по- голямата част от тези печалби в рамките на две седмици.

Спот цената на златото се понижи с 0,3% до 1307.15 долара за тройунция, след като по време на ранната търговия в петък нарасна до 1322.60, което е най- високата й стойност от 14 юли до сега.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха с 1.50 долара до 1311 долара за тройунция, като обемът на търговията бе около 5% под 30- дневната пълзяща средна.

Кюлчетата бяха поставени под натиск, след като данни показаха силно възстановяване на продуктивността на неселскостопанските бизнеси в САЩ през второто тримесечие, което намали натиска за заплащането и позволи на Фед да задържи лихвените проценти ниски.

Златото се търгуваше с тесен рейндж в близост до 1300 долара през последните няколко седмици, подкрепено от очакванията на инвеститорите, че Фед може скоро да увеличи лихвените проценти.

Физическото търсене не бе достатъчно силно, че да подкрепи цените след ръста на златото от 3% през последните три сесии. Премиите върху златото при най- големия купувач на метала в света, Китай, си остава заседнали между 2 и 3 долара за тройунция, а търсенето тази година е много по слабо според мнението на дилърите.

Сред останалите благородни метали среброто изгуби 0,2% до 19.88 долара за тройунция, платината спечели 0,1% до 1473 долара за тройунция, а паладият поскъпна с 1,2% до 860.50 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0