Живи дървета в столичното метро (снимки)

Новите станции ще бъдат готови до ноември

Снимка: Преса

Автор: Божидара Иванова
Живи дървета ще красят новата станция на столичното метро при летището. Това съобщи директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев, цитиран от "Преса". Най-атрактивната част от строителството на подземната железница започва на 1 юни.

Предвижда се станциите да бъдат готови до началото на ноември, когато се очаква да започнат тестовете на влаковете и на 18 системи за управление и функциониране на метрото. Те трябва да приключат до края на март 2015 г.

Вътрешното оформление на седемте нови станции, четири до летището и три до "Младост" 4, е дело на утвърдени български архитекти, които имат опит в проектирането на метростанции. Ирена Дерлипанска е автор на идеята за представяне на пространството на станциите "Александър Малинов" като зелена гора, "Акад. Александър Теодоров - Балан" като част от градския пейзаж, вкарвайки четири огромни саксии с вечнозелени дървета.

Отсечката "Искърско шосе" ще бъде доста екстравагантна. Константин Косев, който е проектирал станциите "Джеймс Баучър" и "Цариградско шосе", предлага новата станция да бъде цялата в лилаво.

Всички нови станции ще бъдат с енергоспестяващо LED осветление, а подовете и стените ще са от различни видове цветен гранитогрес. Пейките ще бъдат направени от гранитни блокове с облегалки от неръждаема стомана, а на станция "Софийска Света гора" ще са дървени върху бетонна основа.
Коментари: 0