КС единодушно обяви мораториума за земята за противоконституционен

Актът противоречи на българската конституция, както и на Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз от 2007 г., постановиха магистратите

Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно налагане на мораториум до 1 януари 2020 г. върху придобиването на право на собственост върху българска земя от чужденци, съобщава „Правен свят”.

Решението за налагане на мораториум до 1 януари 2020 г. върху придобиването на право на собственост върху българска земя от чужденци и чуждестранни юридически лица бе взето от парламента на 22 октомври 2013г. 

КС изцяло възприема аргументите на вносителите на искането – народни представители от 42-то НС, сред които - и депутати, гласували за решението - че този акт противоречи на българската конституция, както и на Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз от 2007 г.

Решението на КС очаквано, защото още при гласуването на мораториума в парламента, дори самите народни представители заявяваха, че са наясно за неговата юридическа несъстоятелност.

След сезирането на КС се чуха гласове от средите на националистите дори за обявяване на референдум за налагането на мораториум. Това би било референдум за пререшавене на въпроса за членство на България в ЕС, коментират конституционалисти.

Коментари: 0