КЗК пак взе на мушка търговските вериги

Ако хипермаркетите не изпълняват поетите ангажименти отново могат да се окажат разследвани за картел

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заплаши търговските вериги, че може да възобнови производството за картел срещу шестте най-големи в бранша. Това става ясно от съобщение на антимонополното ведомство, в което от КЗК информират, че са изискали информация от шест търговски вериги, като част от правомощията си за извършване на последващ контрол, относно пълното, точно и своевременно изпълнение на предложените от тях и одобрени от КЗК "предложения за поемане на задължения".

"Предложенията за поемане на задължения", които направиха веригите през 2012 г. се изразяват основно в премахване на проблемни клаузи от договорите и общите условия на търговските вериги и техните доставчици. Хипермаркетите обещаха и премахване на практики, които водят до възможност за ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазара за доставка на стоки. Одобрените от КЗК предложения бяха от "Метро Кеш & Кери България" ЕООД, "Билла България" ЕООД, "Кауфланд България" ЕООД, "Хит Хипермаркет" ЕООД, "Максима България" ЕООД и "Пикадили" АД.

Поетите ангажименти са без срок, което накара КЗК да упражни своите правомощия за последващ контрол и изиска информация за тяхното изпълнение след постановяване на решението за поемане на задължения. Сигнали относно цитираните ангажименти могат да бъдат подавани и от заинтересуваните лица.

Ако антимонополният орган получи данни, че съответните предприятия не изпълняват някое от поетите задължения, КЗК може по своя инициатива да възобнови производството за разследване на картел, което беше спряно след поетите задължения от хипермаркетите.

Подкрепи Economic.bg