Кабинетът даде 22 млн. лв. за извеждане на блоковете I-IV в "Козлодуй"

Парите ще се използват за съфинансиране на дейностите по Международен фонд "Козлодуй"

156 ~ 1 мин. четене

Министерският съвет (МС) одобри допълнителни разходи в размер на 22 млн. лв. по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) за 2014 г., съобщиха от правителствената информационна служба.

Средствата са предвидени в централния бюджет за финансово осигуряване на дейностите по извеждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД в изпълнение на задължението на страната ни за съфинансиране на проект по Международния фонд „Козлодуй“ (МФК).

С решения на МС от 2008 г. и от 2012 г. блокове I – IV на АЕЦ „Козлодуй” са обявени за съоръжения, които подлежат на извеждане от експлоатация, и са предоставени безвъзмездно за стопанисване и управление на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО).

Приетата концепция за непрекъснат демонтаж предвижда дейностите по извеждане от експлоатация до статус „кафяво поле“ да завършат до 2030 г. Голям брой проекти се изпълняват с финансиране от МФК. Съгласно политиката на Еврокомисията (ЕК), е необходимо някои от тях да бъдат финансирани от националния бюджет.

Осигуряването на необходимите средства в размер на 22 млн. лв. за изпълнение на дейностите на Специализираното поделение „Извеждане от експлоатация“ на ДП РАО ще гарантира „изпълнението на поетите ангажименти от България в съответствие с приетия график”.  Подкрепи Economic.bg