Кабинетът мисли да съкрати 40 хил. държавни служители

Свиването на администрацията най-вероятно ще започне от 1 декември

Снимка: БГНЕС

172 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Кабинетът на Пламен Орешарски има намерение да съкрати 40 хил. заети в държавната администрация до края на годината. Това става ясно от съгласувателно писмо, изпратено от министъра на финансите Петър Чобанов до колегите му министри и до шефовете на други институции, които са разпоредители с бюджетни средства.

В писмото, което разпространи offnews, се казва, че във връзка с изготвянето на бюджета за 2014 г. финансовият министър иска разчетите да се направят при 10% съкращение на числеността на персонала.

"Разчетите за размера на средствата за заплати по проектобюджетите Ви следва да бъдат изготвени при 10% съкращение на числеността на персонала от 01.01.2014 г. В тази връзка следва да предприемете действия за промяна на устройствените си правилници, в т.ч. и на второстепенните Ви разпоредители с бюджет и тези от по-ниска степен в срок не по-късно от края на м. ноември 2013", пише в писмото си Петър Чобанов.

"Искането се прави във връзка с оптимизиране на разходите и управлението на ресурса", коментират от пресцентъра на Министерство на финансите (МФ) пред offnews.

Грубите сметки показват, че служителите, които са "под шапката" на ведомствата, до които е разпратено писмото, са около 440 хил. души.

Съкращенията от 10% трябва да са факт от 1 януари 2014 г. Вероятно уволненията ще започнат от 1 декември, за да се спази задължителното едномесечно предизвестие.

Крайният срок, който министрите имат, за да представят пред Чобанов бюджетите с уволнените си служители е 16 октомври.

Подкрепи Economic.bg