Кабинетът умишлено ще загуби арбитража за „Белене“

Това е най-големият проблем за държавата – това са €1,8 млрд., към 3,6 млрд. лв., казва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Мнение

Автор: Николай Марченко

Управляващите се подготвят да загубят арбиртажното дело в Париж за АЕЦ "Белене". Това заяви пред журналисти председателят на ГЕРБ Бойко Борисов относно съдебната тяжба между Националната електрическа компания (НЕК) и руската държавна корпорация „Росатом”.

Според него кабинетът умишлено водел това дело към загуба. „Един от най-големите проблеми, е подготовката да загубят делото по арбитража в Париж. Това е най-големият проблем за държавата – това са 1 800 000 000 евро, към 3,6 млрд. лв”, коментира бившият премиер.

Борисов е на мнение, че същевременно лидерът на БСП Сергей Станишев „и компания” не подписват договора за "Белене": „Защото ако го подпишат, няма да има дело”. „Веднъж ни караха да правим референдум, втори път платихме 14 млн., обещаха, че ще правят "Белене". Ако подпишат днес за "Белене", отпада арбитражът в Париж”, смята той.

Според лидера на ГЕРБ за 1,8 млрд. евро, които е на път да загуби НЕК „ще се бръкнат всички българи”. „Опорните им точки са - после да кажат, че ГЕРБ е бил виновен. Отсега ви предупреждавам – да не ми зададете този въпрос. Умишлено Станишев и Стойнев водят делото към фалит”, каза още Бойко Борисов.

Експремиерът също така коментира, че ГЕРБ е „категорично за европейски енергиен съюз”, предложен от премниера на Полша Доналд Туск: „Защото сме - братска Русия продава на братска България най-скъпия газ в Европа. Ако има енергиен съюз, ще имаме по-ниска цена на газа”.

Той припомни за собствения добив на синьо гориво: „Винаги съм казвал, че България има огромни източници на газ”. Както и за залежите на неконвенционален природен газ: „В Северна България, около Червен бряг, има огромни находища на шистов газ”. „Рано или късно, технологията на шистов газ ще стане такава, че няма да е опасна за околната среда и България ще има повече енергия, отколкото държавите в Европа. Огромни количества газ има в Европа”, допълни той.

Бойко Борисов не пропусна да каже, че е и за реализирането на проекта на руския монополист „Газпром” за изграждане „Южен поток”. „Ние сме 100% за „Южен поток”, но, спазвайки европейското законодателство”, преповтори той позицията на ГЕРБ и ЕНП.

Борисов обясни и какво е за него европейското законодателство, като в случая с газопровода става дума за Третия енергиен либерализационен пакет на ЕС. „Това е възможността и български газ да тече по тръбите на „Южен поток”. Защо не се съгласяваме с това? Какво против имаме? Не е ли това наш национален интерес?”, попита Борисов за основната спорна точка по проекта на ниво Москва – Брюксел.

Запитан и дали цената на тока ще се повиши, Бойко Борисов прогнозира увеличение, като за пояснение разказа виц във връзка с цената на тока от лидера на ДПС Лютви Местан. „Попитали Радио „Ереван” ще има ли режим на тока и те отговорили, че режим ще има, но ток няма да има”. „По-ясно няма как да ви отговоря”, отсече лидерът на ГЕРБ. 

Коментари: 0