Камери на шофьорските изпити

От днес влизат в сила новите правила за провеждане на тестовете

192 ~ 1 мин. четене

Нови правила при провеждане на изпитите за придобиване на правоспособност за шофиране са в сила от днес, 1 юни.

Изпитите за шофьори от всички категории вече ще бъдат записвани от камери и ще са на разположение за преглед в интернет.

Контролните камери ще следят четири основи параметъра - ще се записва пътя, по който минава колата, поведението на шофьора и инструктора до него, данните от контролната електронна карта на инспектора и GPS-карта на района, където минава автомобилът.

Курсистите ще бъдат оценявани, като на електрони контролни карти ще бъдат нанасяни резултатите от изпита.

В автошколите ще се използва електронен регистър, който няма да позволява по средата на обучението на вече започналият курс да бъдат добавяни нови кандидати.

Ще се вписват преподавателите, превозните средства, вътрешните изпити, които се провеждат, каза директорът на автомобилната администрация Димитър Ганев пред БНР.

Въвежда се и електронен график, с който се определят датите за провеждането на изпитите. Учебните центрове сами ще избират датата, на която да представят кандидатите, които са обучили. Сами ще заплащат и таксите за изпита по електронен път и няма да се налага подаването на документи на хартиен носител. Въвежда се таблетът, с който ще работят изпитващите и ще отбелязват грешките, допускани от изпитвания.

Електронните услуги няма да оскъпят изпита, а с възможността за плащане през интернет се очаква да намалеят и банковите комисионни.

Коментари: 0