Карлос Слим се обяви за тридневна работна седмица

Пенсионната възраст, обаче, трябва да се повиши до 70-75 г., смята милиардерът

Карлос Слим се обяви за тридневна работна седмица
320 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Мексиканският милиардер Карлос Слим се обяви за въвеждане на тридневна работна седмица, пише The Guardian. Повечето почивни дни, обаче,  ще са на цената на по-дълъг работен ден и по-късно пенсиониране.

С предложението си Слим смята, че ще бъде повишено качеството на живот на работниците и производителността на труда им. Идеята той сподели по време на бизнес форум в Парагвай.

„С три работни дни в седмицата ние бихме имали повече време за почивка, което би повишило качеството на живота. Четири свободни дни биха стимулирали различните форми за забавление, а и биха разнообразили дейностите, с които човек запълва времето си”, заявил предприемачът.

В същото време, сегашната пенсионна възраст е наследена от времена със значително по-ниска средна продължителност на живота и по-лоши условия на труд, което означава, че тя трябва да бъде повишена до 70-75 години. Според мексиканецът работното време трябва да е между 10 и 11 ч. дневно.

Телекомуникационната компания на, наскоро възвърналия си титлата „най-богат човек на планетата”, въведе нови типове трудови договори. Според тях, служители, които са започнали работа в нея, още преди да навършат 20 г., ще могат да се пенсионират по-рано. Тези, които са навършили пенсионна възраст пък ще могат да продължат да работят, но при облекчени условия - четиридневна работна седмица, но без промяна във възнаграждението.

Някои малки компании в Австралия, установили четиридневна работна седмица с динамично работно време, вече съобщават за възможни ползи като подобрено здравословно състояние, пише изданието.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg