Каролев: ВМЗ е пред фалит, защото е държавно

Икономисти прогнозират тежка 2013 г. за българската икономика

Снимка: karolev.com

92 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Оръжейното предприятие "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД (ВМЗ) е пред фалит, защото е държавно. Това е категоричната позиция на икономиста Владимир Каролев, изказана в ефира на TV7. "В година на избори неразвитите демокрации започват да раздуват дефицита и да харчат. Истинската приватизация в България се прави обикновено 14 месеца преди изборите. ВМЗ е такъв пример. Предприятието е пред фалит, защото е държавно. Много частни компании от бранша работят на печалба. Сега се казва "Дайте да го спасим"... какво да му спасяваме - то е умряло", категоричен е Каролев. Той защити тезата си и с опитите за спасяване на някогашния металургичен гигант "Кремиковци". "Над 900 млн. лв. бяха налети за спасяването, но не успяхме да го спасим", припомни Владимир Каролев.

Според колегата на Каролев - Румен Гечев: държавата има основна вина за фалита на ВМЗ заради външната си политика. "Пазарите на ВМЗ не са в САЩ или Англия. Оръжието е политическа стока. Изнасяхме оръжие за 2 млрд. долара в началото на прехода, сега продаваме за по 150 млн. долара", твърди Гечев.

Анализаторите са на мнение, че 2013 г. се очертава като тежка за икономиката ни. "Аз очаквам влошаване на икономиката", категоричен е Каролев. Кольо Парамов добави, че основните показатели са в тежко състояние.

"Плоският данък трябва да се премахне задължително от началото на 2014 г., защото се събират по-малко приходи. В цяла Европа се отива към прогресивната данъчна ставка", заяви от своя страна Румен Гечев. Владимир Каролев контрира, че навсякъде, където е въведен плосък данък има увеличение на приходите. "В най-кризисната година само събираемостта от данък общ доход се повиши. С изключение на Франция, нито една друга държава не е увеличила прогресивната ставка", поясни Каролев. Спорът между него и Румен Гечев продължи с твърдението на втория, че няма развита страна, в която облагането да е с плосък данък.

"Основните тревоги са свързани с външните фактори. Няма криза, която да е дошла заради малко харчове - многото харчове и малкото спестявания водят до криза", каза още Каролев. Румен Гечев добави, че следващото правителство трябва да запази финансовата дисциплина и да потърси начини за увеличаване на приходите в бюджета. "Симеон Дянков е толкова стиснат, колкото трябва. Реалността е тежка и не можем да си правим илюзии, че утре ще излезем от кризата", коментира Кольо Парамов.

Икономистите са категорични, че ни чака много работа, ако искаме да излезем от кризата.

Подкрепи Economic.bg