Каталония също мисли за държавна помощ

Автономната област област вероятно ще поиска финансова помощ от централното правителство през четвъртото тримесечие

6782 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Испанската автономна област Каталония проучва правителствения план, чрез който да получи финансова помощ от централното правителство, пише Reuters. Според информацията обаче евентуално споразумение ще бъде подписано едва към края на годината, когато има облигационни падежи.

Каталония създава 20% от брутния вътрешен продукт на Испания, но също така е и най-задлъжнявалата област. През втората половина на тази година провинцията има да погасява дълг на стойност 3.4 млрд. евро, като 2.76 млрд. от него се падат в края на ноември. Именно за този период се смята, че ще бъде поискана финансовата помощ.

"Не сме искали спасителна помощ. Законът е много ясен - искането на подобна помощ зависи от сената. Ще говорим за ликвидни средства през четвъртото тримесечие", обявиха от местното правителство през Twitter акаунта.

Първата испанска автономна област, която поиска пари от централното правителство беше Валенсия. Тя помоли за 3.5 млрд. евро, които трябва да бъдат дадени от специалния правителствен фонд на стойност 18 млрд. евро, който беше създаден точно с тази цел.

Според анализатори Валенсия и Каталония няма да са единствените области, поискали помощ. Това според тях ще доближи още повече Испания до търсенето на финансова помощ от международните кредитори.

 

Подкрепи Economic.bg