Кипър обмисля да продаде 75% от златните си резерви

Островната държава ще се опита да получи 400 млрд. евро

3584 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Кипър ще продаде излишните си златни резерви, за да набере около 400 млн. евро, предаде Reuters като се позовава на документ на "тройката", с който разполага. Целта на правителството е да набере средства, с които да финансира своята част от сделката по отпускането на спасителна помощ за островната държава.

От централната банка на Кипър обаче веднага опровергаха информацията. Говорителят на институцията заяви, че на този етап не са се водили такива дискусии.

Според документа на Reuters ще бъдат продадени около 10 тона злато, което е 75% от резервите на Кипър. По данни на Международния валутен фонд (МВФ) към края на март 2013 г. златните резерви на островната държава са 13.9 тона и представляват 62.4% от общите и валутни резерви.

Според записаното в документа, Кипър ще набере 10.6 млрд. евро от затварянето на втората най-голяма банка Laiki Bank и отнемането на част от парите на облигационерите и депозантите в най-голямата финансова институция в страната - Bank of Cyprus.

Допълнително 600 млн. евро през следващите 3 години ще бъдат събрани от по-високия корпоративен данък.

От общите финансови нужди на Кипър, в размер на 23 млрд. евро между второто тримесечие на 2013 г. и първото тримесечие на 2016 г., спасителният заем от Еврозоната ще покрие 9 млрд. евро, а МВФ - 1 млрд. евро. Останалите 13 млрд. евро ще трябва да бъдат намерени от Никозия.

Подкрепи Economic.bg