Кипър официално има 150 млрд. кубически метра газ

Кипърското правителство и двете компании, извършващи сондажите за първия кипърски природен газ, обявиха официално резултатите от потвърдителните проучвания

160 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Малката островна държава Кипър разполага с третото най-голямо находище на газ в Източното Средиземнороие, предаде БНР. Това стана ясно, след като кипърското правителство и двете компании, извършващи сондажите за първия кипърски природен газ, обявиха официално резултатите от потвърдителните проучвания. Повече залежи в тази част на света има само в двете газови находища на Израел - "Тамар" и "Левиатан".

Проведените през септември потвърдителни сондажи показват, че газовите залежи в първото кипърско находище "Афродита" в Средиземно море са с около 30% по-малко от първоначалните прогнози, "но със значителен производствен потенциал", бе съобщено официално днес. Количествата газ в проучвания участък се оценяват на средно 150 млрд. кубически метра.

"Въпреки по-малкия обем, тези депозити са задоволителни като количество и с добро качество, което дава сериозни възможности за производство", заяви енергийният министър на Кипър Йоргос Лакотрипис. Той подчерта, че експлоатацията на находището е в състояние да даде рестарт на икономиката на страната, на което изпадналият в тежка криза Кипър изключително много разчита.

Резултатите от потвърдителните сондажи дават основание на правителството и двете газови компании да продължат стратегическите си планове за изграждането на завода за втечнен газ на територията на острова, бе потвърдено днес. Терминалът е сред най-важните обекти в енергийната инфраструктура на Кипър. Според експерти в процеса на неговото строителство, при разработването и експлоатацията на газовите находища заедно с всички спомагателни икономически сектори в Кипър могат да се разкрият до 10 000 нови работни места.

В средата на октомври енергийният министър Йоргос Лакотрипис ще бъде на посещение в Израел. Очаква се тогава да бъдат изяснени намеренията на Тел Авив за износа на газ и евентуалната му доставка за преработка в завода в Кипър.

Подкрепи Economic.bg