Кметът на София се оплака от натиск да спре протестите

Недоволството обаче продължава вече 49-ти ден

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Кметът на София Йорданка Фандъкова се оплака, че Столична община е подложена на партиен натиск, който цели да я накара да прекрати протестите в София. Фандъкова подчерта, че органите на реда и прокуратурата оценяват изключително високо действията на общината във връзка с гражданските демонстрации.

"Имахме специална сесия на Общинския съвет, на която директорът на СДВР комисар Ивайло Спиридонов обясни, че опитите за притискане и ограничаване на протестиращите по-скоро може да предизвикат остра реакция, която крие рискове от ескалация на напрежението. Правим всичко възможно, за да опазим живота и здравето на хората, както и да няма ескалация на напрежението. Вече видяхме какво означава това", коментира Фандъкова в интервю за Фокус.

Тя коментира, че е необходимо да бъде установено - имало ли е провокатори сред протестиращите и полицаи, превишили своите правомощия в нощта на 23 срещу 24 юли. Фандъкова изрази надежда, че повече няма да има сблъсъци между гражданите и полицията, информира kmeta.bg.

Протестите обаче продължават и тази вечер, като днес е 49-ият ден на митинги срещу кабинета на Пламен Орешарски и управляващото парламентарно мнозинство. Събралите се хиляди недоволни викат "Оставка" пред Министерски съвет и издигат плакати, на които се чете "Веднага оставка и избори септември 2013", "Край! И Шамара е в катарзис", "Не купувай нова АЕЦ на Овчаров и Станишев с мои пари". Протестното шествие стигна и до "Орлов мост", където блокира движението, а преди това а беше блокирано движението и на площад "Независимост".

Подкрепи Economic.bg