Кометата ISON днес ще може да се види и от България

През последните 24 часа небесното тяло е повишило яркостта си близо 43 пъти

232 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Засилване на активността на кометата ISON ще позволи тя да може да се види и от територията на България през днешния ден. Само допреди два дни, повечето учени вещаеха много по-ниска яркост на кометата, което правеше наблюденията й през деня, поне от нашата страна, невъзможни, става ясно от съобщение на обсерватория "Звездно Общество А79".

След кратък "застой" на 25 ноември 2013 г. кометата започна да повишава блясъка си, но въпреки всичко, тези данни показваха, че небесното тяло няма да е видимо през деня от България и ще достигне само -1 звездна величина. Повишаването на яркостта беше потвърдено на пресконференция на НАСА във вторник където специалистите обявиха още по-голямо засилване на активността на кометата и четворно увеличаване на яркостта й.

Изследванията на учени, които се базират на кадрите от американския сателит за наблюдение на слънчевата активност SOHO C3 показват, че през последните 24 часа ISON е повишила яркостта си близо 43 пъти. Според д-р Филип Фратев, още днес в 2:00 ч. през нощта кометата е достигнала -1.5 звездна величина, а това означава, че в ранния следобед ще достигне поне -4.5, т.е. по-ярка от Венера.

За съжаление по време на достигането на най-голямата си яркост тази вечер, вероятно -7.5м, тя няма да е видима от нашата страна и ще се вижда добре от САЩ. Текущия блясък беше независимо потвърден и от други учени по света. При такава яркост кометата ще може да се вижда дори през деня, най-добре днес между 14 и 16 ч., както и утре поне до обед, и от България, но наблюденията ще са затруднени от близостта на небесното тяло до Слънцето.

Вариант е заснемането на кометата утре сутрин, добави Фратев. Това се потвърждава и от опитите на австралийки астроном, който само преди часове се е опитал да наблюдава ISON на дневна светлина с помощта на телескоп, но слънчевата светлина е засенчвала кометата. В интернет беше разпространена снимка на словашки любител, който е заснел кометата днес след изгрева на Слънцето. Важното към момента е, че ядрото на кометата е цяло и въпреки появилите се преди няколко дена коментари, то не се е разпаднало. Това дава голямо основание да смятаме, че ще станем свидетели на истинска астрономическа атракция през следващите две седмици дори и ядрото да се раздроби днес или в следващите 2-3 дена, обясни Фратев.

Наблюденията на кометата с помощта на бинокъл или телескоп са изключително опасни и могат да доведат до трайно ослепяване, ако не са взети необходимите предпазни средства и съветват те да бъдат провеждани под ръководството на специалисти от регионалните астрономически обсерватории. Най-удачен вариант е любителите на небесни явления да заснемат кометата.

Подкрепи Economic.bg