„Козлодуй” губи 19 млн. лв от ограниченото производство

Безопасността на АЕЦ „Козлодуй” е изцяло гарантирана, отбеляза Валентин Николов

140 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Общите загуби за АЕЦ „Козлодуй” в следвие на мярката за ограничаване на производството на електрическа енергия са оценявани на 19 млн. лв. Това каза изпълнителният директор на централата Валентин Николов по повод заповедта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), с която се налага ограничаване на производството на електрическа енергия на всички производители, съобщава „Фокус”.

„По цени от регулиран пазар загубите за АЕЦ „Козлодуй” ще е 16 млн. лв, а по себестойност – около 19-20 млн. лв”, уточни Николов. „Заповедта няма краен срок, но предполагаме, че ще е до излизане на V блок на АЕЦ "Козлодуй” в планов ремонт”, каза още ръководителят на централата.

Николов бе категоричен, че безопасността на АЕЦ „Козлодуй” е изцяло гарантирана, като уточни, че от вчера е намалена мощността на V блок на АЕЦ „Козлодуй” на 750 мегавата и на VI блок на 550 мегавата.

„Не е приятно, защото технологично е разчетено блоковете на централата да работят на максимална мощност. Това са критични мощности, но трябва да се съобразим с разпоредбите. Технологично това не е най-оптималната мощност и поради това системите са подложени на свръх натоварване. В момента се държат много добре”, каза oще директорът на централата.

 

Подкрепи Economic.bg