Кражба от трафопост остави без ток жители на „Люлин“

Клиентите на ЧЕЗ не са имали електричество 4 часа

212 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Кражба на 300 литра трансформаторно масло, което е било източено от работещ трансформатор в столичния квартал "Люлин" е оставила без ток 189 клиента на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което доставя енергия на клиентите в София и цяла Западна България.

От компанията съобщиха, че посегателството е извършено в светлата част на денонощието на 20 юни, което е оставило клиентите на дружеството без ток за 4 часа. На мястото на престъплението са били повикани органите на реда, които са открили 30 пълни 10-литрови туби, малко преди да бъдат изнесени.

"Маслото осигурява изолацията на трансформатора. Когато се източи, той аварира и трябва да се подмени. Това ощетява не само компанията, но и клиентите ни. При други обстоятелства тези извънредни инвестиции биха могли да се използват за подобряване на услугите", каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в "ЧЕЗ Разпределение България".

От началото на годината до момента са източени 24 262 литра масло от трансформатори на ЧЕЗ в Западна България. Причинените преки щети от тези злоупотреби са за 145 хил. лв., а индиректните разходи в резултат на повреждането на съоръженията са за над 2.1 млн. лв.

Коментари: 0