Кристиан Кръстев: Блокадата на „Капитан Андреево“ е вдигната

Превозвачите са поели ангажимент да не нагнетяват допълнително обстановката с нови протести на границата до срещата на министрите на транспорта на България и Турция

3605 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Блокадата на Граничен контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" е вдигната. Информацията беше потвърдена както от служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев, така и от директора на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Валентин Божков. През пункта вече се пропускат товарни автомобили и в двете посоки.

Заради протест на български превозвачи българо-турската граница при Свиленград беше блокирана в 8.30 ч. днес. До отварянето на пропускателния пункт опашката от чакащи тирове достигна 5 км.

Министър Кръстев каза, че още сутринта е изпратил представители на министерството, начело със заместник-министър Албена Лазарова, за да се запознаят на място с исканията на българските превозвачи.

От пресцентъра на ведомството съобщиха, че превозвачите са поели ангажимент пред Кристиан Кръстев да не нагнетяват допълнително обстановката с нови протести на границата до срещата на министрите на транспорта на България и Турция. Очаква се тя да се проведе в 15-дневен срок.

"Ще бъде поискана среща с министъра на транспорта на Турция в най-скоро време", заяви Лазарова на брифинг в сградата на гара Свиленград. "Имаше реалната опасност блокадата да продължи следващите дни и да се разпространи на другите контролно-пропускателни пунктове", каза още тя, цитирана от "Фокус".

Лазарова обясни, че е имало срещи и с турската страна. "Бяхме заедно с нашите превозвачи, които поставиха своите искания, проведохме разговори с турската страна. Ще бъде поискана среща с министъра на транспорта в Турция в най-скоро време. Докато не се проведе тази среща, от страна на митницата и на границата с Турция, ще се прекрати това необосновано репресиране на българските превозвачи", заяви зам.-министърът.

Според превозвачите преди няколко седмици е било пуснато писмо до турските митници с указания българските камиони да се проверяват много по-стриктно. "Всички материали, които ни предоставиха българските превозвачи са предадени на представители на турската страна", съобщи изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация" Валентин Божков.

Подкрепи Economic.bg