Кристин Лагард се бои за световната икономика след Украйна

Кризата в Украйна е непредсказуема и ще има тежки последствия, оплаква се шефката на МВФ

260 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Ситуацията в Украйна е непредсказуема и може да има негативни последствия за световната икономика. Това заяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в интервю за германския вестник Handelsblatt.

„Кризата в Украйна представлява опасност, степента на която е трудно да се определи. Освен това, едва ли е възможно да се прогнозира каква е вероятността за разпростирането й към други държави. И все пак тази криза може да има тежки икономически последствия за световната икономика”, призна Кристин Лагард.

Ръководителят на международната финансова институция уточни, че „в момента геополитическата обстановка оказва влияние върху международната търговия, потоците на капитал и енергийната сигурност в Европа”.

Тя обаче е на мнение, че отпуснатите от кредити средства за Украйна ще помогнат на страната да си върне доверието на инвеститорите и да установи финансова стабилност.

Лагард обаче не отговори конкретно на въпроса за това каква част от сумата може да бъде преведена на Кремъл за разрешаването на газовия конфликт между „Нафтогаз” и „Газпром”. „Искаме Украйна да плати за газа, който получава от Русия”, каза шефката на МВФ. Тя изрази надежда, че Москва и Киев „ще решат този въпрос възможно най-бързо”.

 Подкрепи Economic.bg