Летище Балчик прие първия граждански полет

Джет долетя от Прага през Варна

7252 ~ 1 мин. четене

Първият граждански самолет кацна вчера на Летище Балчик, след като аерогарата беше преобразувана от военно в гражданско, а кативите му бяха прехвърлени към „Летище София" през есента на 2011 г.  

Джетът е прелетял по маршрута Прага – Варна - Балчик. Той е трябвало да кацне първо в морската столица, за да минат чуждестранните пътници през граничен контрол, тъй като портът в Балчик още няма такъв.

Преди да бъде реконструиран аерогарата ще може да приема само малки самолети до 700 кг, защото съществуващата писта не може да поеме по-тежки машини.

Летището има сертификат да приема само малки въздухоплавателни средства и не е оборудвано с необходимата техника за големи самолети.
Интересът към летището расте. Има запитвания от Мексико и САЩ за полети до новия аеропорт, каза управителят на моркста аерогара Красимир Костов.

По време на официалното посещение на премиера Бойко Борисов и правителствена делегация в Катар, от представените бизнес възможности домакините проявиха интерес именно към Летище Балчик. Тогава беше съобщено, че катарски бизнесмени ще дойдат да огледат аеропорта през май.
„Летище Балчик има потенциал и може да се използва много добре за бизнес и за спортна авиация от хора, които имат частни самолети и ползват курортите по Чреноморието и близките голф игрища. Възможно е и с малко пари летището постепенно да се развива и да привлече по-платежоспособни туристи”, коментира в интервю за списание „Икономика” изпълнителният директор на Летище София  Веселин Пейков.

 

Таня Киркова

Подкрепи Economic.bg