Лондон строи плаващо летище за над 47 млрд. паунда

До летището ще се стига само с високоскоростна железница

216 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Изграждането на ново плааващо летище край Лондон ще струва 47 млрд. паунда и ще се осъществи за период от седем години. Това показва описанието на проекта за изграждане на нова транспортна технология. "Лондон Британия" ще се намира на остров "Грейн" в устието на р. Темза и се предвижда да попълни нуждата от нов летищен капацитет в югоизточната част на Великобритания, предаде BBC. 

Кметът на града Борис Джонсън формира консорциумът Testrad (Thames Estuary Research and Development), който има за цел да изследва ефекта от мащабни инвестиции в устието на Темза. Според Testrad островната конструкция ще реши редица проблеми, които предполага изграждането на ново сухоземно летище. Сред тях са отчуждаване на частни терени, унищожаване на обработваеми площи и хабитати на диви животни, премахване на жилищни и индустриални сгради.

Проектът предвижда до бъдещото летище да се стига само с високоскоростна железница. На острова, на който ще бъде построено "Лондон Британия", ще има шест писти и терминал за вътрешни международни дестинации. Предвижда се и изграждане на транзитни и логистични центрове. Според авторите на проекта, летището ще бъде разположено така, че пристигащите и заминаващи самолети да не прелитат над жилищните райони на Лондон.

Предложението на Джонсън за плаващо летище идва вместо идеята за разширяване на летище "Хийтроу", срещу която се изправиха местните жители и редица политици.

Подкрепи Economic.bg