Лютви Местан: Казусът „Пеевски” е изчерпан

Лидерът на ДПС показа документи за предложения за назначения от времето на ГЕРБ, подписвани от народни представители, областни управители и дори от областен координатор на ГЕРБ с печата на паритята

104 ~ 2 мин. четене

"Темата „Делян Пеевски” е приключена тема за ДПС, защото в резултат на публичната реакция, Делян Пеевски дори не встъпи в длъжност", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в предаването "Тази сутрин" на бТВ. Според него, Пеевски е бил в ДАНС въз основа на решение на Народното събрание, избран е за председател на ДАНС, но заради светкавичната публична реакция, е отказал да встъпи в длъжност.

"Има добре организиран, добре премислен сценарий за непрекъснато връщане към казуса „Пеевски”, защото виждаме, че протестите поутихнаха и естествено е, че към тях трябва да се прибави нова енергия".

В коментар на казаното преди няколко дни от лидера на БСП, че зад предложението за назначаване на Пеевски за шеф на ДАНС стои партията, ръководена от Местан, той заяви: „Много силно се надявам, Сергей Станишев да е имал предвид единствено безспорния факт, че Делян Пеевски два последователни мандата е народен представител от ПГ на ДПС”.

Местан уточни, че Сергей Станишев се е объркал като е обявил Пеевски за член на ръководството на ДПС. „Той дори не е член на партията, защото е магистрат“, заяви формалният лидер на ДПС.

Гостът бе категоричен, че въпросът за номинацията на Пеевски е изчерпан с отговора на премиера Пламен Орешарски – то е съвместно решение и е въпрос на обща отговорност.

Лидерът на ДПС показа документи за предложения за назначения от времето на ГЕРБ, подписвани от народни представители, областни управители и дори от областен координатор на ГЕРБ с печата на паритята. Тези предложения били непредпазливо завеждани в деловодствата на министерствата и затова получават публичност сега.

Документите показват, че през последните три и половина години Законът за държавния служител и конкурсите са имали чисто формален характер. Задкулисно са се вземали решенията кой да бъде директор на НЗОК, кой да бъде директор на агенции, заключи Местан.

Местан обяви, че ДПС ще иска свикването на специална анкетна комисия в Народното събрание, която да провери случаите и да изясни дали се е стигнало действително до назначения.

Подкрепи Economic.bg