"Македонският език е бил измислен от комунистите"

Андонис Самарас, министър-председател на Гърция от юни 2012 г.

Цитат на деня:

252 ~ 1 мин. четене

Гръцкият премиер Андонис Самарас е заявил вчера в Европейския парламент в Страсбург, че не знае за съществуването на македонския език и че той е измислен от комунистите, пише скопският вестник "Дневник", цитиран от БТА.

„Първо, не знаех, че съществува македонският език. Искам да кажа, че процесът за членство не е процес от който зависи някакъв план със срокове, а се основава на заслуги. В Европейския съвет бяхме взели решение да започнем преговори със страни, които изпълняват условията. Тази страна не изпълнява установените критерии", заявил Самарас  в отговор на въпрос за процеса на разширяване на Европейския съюз.

По думите му според Гърция Скопие показва голяма неотстъпчивост "и това е лош знак не само за Гърция, но и за целия свят".

След изказването му македонската телевизия Alsat-M коментира, че "Гърция приключва председателството на ЕС с остър език страната". Телевизията посочва, че гръцкият премиер Андонис Самарас амнистирал себе си от отговорност за това, че Брюксел все още не е определил дата за преговори с Македония.

Подкрепи Economic.bg