Готови сме да подпишем с Westinghouse за VII блок в "Козлодуй"

Цената е много добра, близка е до обявените $4,9 млрд., коментира изпълнителният директор на централата

Иван Генов пред Economic.bg:

292 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

АЕЦ „Козлодуй” е готова да подпише споразумението с американската компания Westinghouse Electric Co., която е част от японската корпорация Toshiba, за изграждане на VII блок. Това съобщи за агенция „Икономика” (Economic.bg) изпълнителният директор на първата атомна централа Иван Генов.

Според него готовността да се подпише споразумението зависи само от бордовете на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), АЕЦ „Козлодуй” и „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности”. „С това споразумение ние ще стартираме съвместната работа, а ако впоследствие не се разберем, то то ще остане само пожелание”, обясни Иван Генов.

„След като се подпише, предстои да се намери финансирането, което да е изгодно, да се получи одобрение от Европейската комисия и още много работа да се свърши”, каза още шефът на "Козлодуй".

Топмениджърът пояснява, че след това ще стартират разговорите в детайли, като се подготви и съответният EPC-контракт (договор за изпълнение на проекта). „Ние ще се обвържем, след като намерим финансиране с по-ниски лихви, за да може централата да си го позволи, предстои и одобрение от регулатора (Агенцията за ядрено регулиране – АЯР – бел. ред.)”, поясни Иван Генов.

Той потвърди, че цената е „близка” до споменаваната до момента от около 5 млрд. долара. Тази сутрин водещият японски всекидневник Nikkei написа, че става дума за 4,9 млрд. долара. „Цената е близка, но не е вярна”, каза Генов.

„Цената е много добра. По-добра от тази, на която унгарците ще строят два руски ядрени блока и по-добра от тази, на която англичаните ще строят три американски блока”, коментира той.

Toshiba търси външни проекти след „Фукушима”

Японските компании търсят договори за ядрени мощности отвъд океана, след като катастрофата с АЕЦ „Фукушима 1” спря търсенето в страната, пише водещият японски бизнес всекидневник Nikkei.

„Westinghouse Electric е на последните етапи от преговорите си с БЕХ за реактор, който се очаква да заработи около 2025 г.”, пише изданието. Според Nikkei, за да се осигури финансиране Westinghouse може да вземе дял в АЕЦ „Козлодуй”. От Toshiba коментират, че са „близо до сключване на сделката, но разговорите все още продължават и детайлите все още не са уточнени”.

Подкрепи Economic.bg