Масови проверки на басейните в София

Засега са направени 90 инспекции и няма открити нарушения

276 ~ 1 мин. четене

Масови проверки на чистотата на водата в обществените открити басейни започнаха инспектори в сезона на почивките. От месец май до сега са направени близо 90 инспекции, а действащите външни плувни бази това лято са 46, съобщава БНТ.

Инспекторите третират препарати, филтрират водата и почистват дъното с подочистачки.

"Водата се тества няколко пъти на ден с тест, тъй като хлора, който се измерва и отчита неговата концентрация е доста променлив параметър. През 2-3 часа е необходимо да се следи за концентрацията на хлора. Изискванията на санитарните и хигиенни служби, хлорът трябва да се движи от 0,3 до 0,6 милиграма на литър, когато хората посещават този басейн", каза химикът Румяна Александрова.

Освен качеството на водата, стриктно се прави и оглед на цялата материална база в комплекса. За по-голяма безопасност в басейните задължително трябва да има означителни маркери и медицински пункт.

Тази година външните басейни започнаха да работят по-късно заради лошото време. И въпреки това инспекторите вече са иззели 90 проби с вода, които са в допустимите норми.

"До момента няма затворен открит плувен басейн от редовно пуснатите в експлоатация за сезона и пробите които сме направили, получените готови резултати до момента са в съответствие със здравните изисквания", каза гл. инкпектор в СРЗИ д-р Десислава Драганчева.

При неспазване на здравните изисквания в откритите басейни, санкциите варират от 100 до 5 000 лв. или затваряне на плувната база. И не забравяйте, че високата лична хигиена е важна предпоставка за вашата безопасност и за тази на хората около вас.Подкрепи Economic.bg