Меркел: Споразумението със САЩ ще има сериозно глобално влияние

Ако не го направим, то други по света ще го направят според тяхната работа и производствени стандарти, коментира канцлерът на Германия

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Предложеното Трансатлантическо търговско споразумение за установяване на общи стандарти за търговия и технологии между Европейския съюз (ЕС) и САЩ има подкрепа на Германия и би трябвало да има сериозно глобално влияние. Това каза канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитирана от FoxNews.

Меркел отбеляза, че ако Европа и САЩ не подпишат споразумението, други части от света с различни ценности ще го сторят. "Ако не го направим, то други по света ще го направят според тяхната работа и производствени стандарти, които са в пъти по-далеч от нашите ценности", коментира тя.

Предложението има за цел да окаже подкрепа на двата континента. В началото на февруари президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Америка има вяра, че "свободната и справедлива търговия от двете страни на Атлантика ще помогне за милиони добре платени американски работни места".

ЕС и САЩ все още не са постигнали съгласие по доста въпроси, като например позициите относно вноса на американски генетично модифицирани храни в Европа. Споразуменията трябва да бъдат одобрени от всички държави-членки на Европейската общност, Европейския парламент и Конгреса на САЩ.

Подкрепи Economic.bg