Митничарите засекли 1.8 млн. фалшификати от началото на 2012 г.

В последните месеци има бум на стоките-менте, смятат родните производители

За първите 7 месеца на тази година митничарите са предотвратили близо 800 вноса на стоки, за които има подозрения, че са фалшификати. Задържани са над 1,8 млн. броя различни артикули, като предимно това са тениски, панталони, обувки, парфюми, зарядни устройства за мобилни телефони, съобщи bTV. 

Според българските производителите през последните месеци в страната има бум на фалшивите стоки.  „На търговците им е по-лесно да си купят фалшива стока без документи и да я продават. И да не плащат никакви данъци”, казва представител на търговска марка пред телевизията.

У нас ментетата влизат предимно през Турция, пренасят се в автобуси, пътуващи за Румъния, Унгария, Македония, Сърбия, Полша. Но вместо в Европа най-често стоката се пласира по големите пазари у нас.

„Превозват се в много ниско качествени опаковки, имат много лоши етикети. Има доста неща, които самите колеги вече индентифицират”, посочва Тодор Караиванов - началник на митница Свиленград.

Наравно с готовия продукт, напоследък от митницата отчитат и нерегламентиран внос на отделни детайли като етикети и опаковки, носещи известни търговски марки. Никой не се наема да изчисли колко загуби в реални левове са това за икономиката и за бюджета, както и за потребителите, които плащат не за качество, а за етикет.

 

Коментари: 0