Младенов: Външната ни политика не е причина за атентата

Той бе категоричен, че това няма нищо общо с България

6576 ~ 2 мин. четене

Към момента никой от нашите партньори в ЕС, НАТО, включително и САЩ, не са прибързали да посочат откъде идва организацията на този акт.  Това заяви във връзка с атентата на Летище Бургас външният министър Николай Младенов пред БНР.

Нашето категорично решение е да не се сочи с пръст, да не се сочи потенциалната посока, от която може да е дошла организацията на този атентат, докато не приключим с разследването, съобщи Младенов.

„ Ако тази ситуация бъде погледната от гледната точка на Израел и на проблемите, които Израел има с организации като "Хизбула", с реториката, която тече с Иран, това е съвсем различен контекст, но той не е български и няма нужда да се превръща в български", коментира външният министър.

Българската външна политика в никакъв случай не е провокирала терористите за този акт. Няма нищо в случилото се, което да води в такава посока на анализ, обясни министър Младенов.

Анализът, който се прави и който има най-висока степен на вероятност, е това, че има целенасочена атака срещу израелски туристи с цел да бъдат поразени максимален брой израелски граждани. Това е консистентно с терористични атентати, които са се случвали в други държави по света, което показва, за съжаление, една тенденция или политика на терористични групировки да покажат, че израелските граждани по цял свят могат да бъдат уязвени, посочи външният министър.

Той бе категоричен, че това няма нищо общо с България. „В България имаме възможно най-отворения, най-свободния, най-открития диалог както с израелското правителство, израелското общество, така и с арабските страни, така, ако искате, и със страни като Иран. През последните няколко години в България има доста по-сериозен туристически интерес от Иран", изтъкна Младенов.

И България, и Израел сме достатъчно силни като общества, подчерта Младенов и добави, че ще се вземат максималните мерки, за да не се случи подобно нещо отново.

"Работим максимално бързо по откриването на извършителите, но това няма да промени начина, по който работим, и начина, по който живеем, посочи министърът и бе категоричен, че няма да станем жертва на терористите от някакъв страх. Ние сме по-силни от тях във всяко едно отношение", изтъкна той.

По думите ми ако се стигне до ясно доказателство за посоката на този атентат, те ще бъдат абсолютно категорични и решителни във всички дипломатически и други мерки, които ще предприемат, за да покажат на международната общност виновните за това, което се е случило в Бургас.

Подкрепи Economic.bg