Молдова иска ЕС да я компенсира за виното

Кишинев иска от Европейския съюз да увеличи квотите за молдовско вино заради отказът на Русия да го внася

240 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Правителството на Молдова помоли Европейския съюз (ЕС) да увеличи квотата за внос на молдовско вино. Председателят на парламента Игор Корман е заявил, че това е във връзка с отказът на Русия да внася вино от Молдова заради претенции към качеството.

"Водим диалог с ЕС за увеличение на дела на износа на молдовски вина на европейските пазари. Ние бихме могли да предложим проекти, които да облекчат достъпа и на други производители, а партньорите пък биха могли да съдействат да се намерят контакти със заинтересувани лица, така че вратите на тези пазари да се отворят", каза Корман, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Преди седмица ръководителят на Държавната служба по контрол върху потребителските права в русия (Ростребнадзор) Генади Онишенко заяви, че в молдовските вина били открити опасни вещества и по-специално дибутилфталат, като в отделни партиди той е превишавал нормите 80-90 пъти.

Молдовският министър на икономиката Валерий Лазар обаче заяви, че Кишинев не знае за причините за руското решение. "Ще трябва да изясним къде свършват техническите проблеми с качеството на молдовското вино и къде започват политическите аспекти", посочи той.


Подкрепи Economic.bg